ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΛΑΣΤΡΟ


ΠΡΟΣΩΠΑ         Αλησμόνητοι χωριανοί         Γενεαλογικά δέντρα        

Η σελίδα αυτή είναι αφιερωμένη σ΄ αυτούς που τίμησαν και τιμούν τη Λάστρο μας. Περιμένουμε να μας στείλετε περισσότερα ονόματα, φωτογραφίες και τα βιογραφικά τους. Τα παρατιθέμενα είναι από το τεύχος «Έκθεση Σητειακού Βιβλίου» που εκδόθηκε στην Αθήνα το Μάϊο 1983 από τη Σητειακή Αδελφότητα «Πραισός» και το προλογίζει ο τότε Δήμαρχος Σητείας Νίκος Πετράκης. Την επεξεργασία των βιογραφικών, που σε πρώτη φάση απλώς αντιγράφουμε, έκανε ο Μιχάλης Ε. Αγγελάκης και η Άννα Ν. Βιγικάκη. Θα είμαστε ευγνώμονες για κάθε συμπλήρωμα και διορθώσεις που θα μας στείλετε.


ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στη Λάστρο το 1948. Τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο στη Σητεία και στη συνέχεια σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από μαθητής Γυμνασίου άρχισε να καταπιάνεται με τη δημοσιογραφία. Πρωτοδούλεψε στη τοπική εφημερίδα «ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ» και στη συνέχεια συνεργάστηκε με Αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά.
Σήμερα συνεργάζεται με την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και στα περιοδικά «ΤΗΛΕΡΑΜΑ» και «ΦΑΝΤΑΖΙΟ»

ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓ. ΚΑΤΑΠΟΤΗΣ

Γεννήθηκε στη Λάστρο το 1878. Τέλειωσε το Γυμνάσιο στη Νεάπολη και το 1895 διορίστηκε Ελληνοδιδάσκαλος στο Ελληνικό Σχολείο Σητείας.
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Παρίσι, Montpellier και Nansi της Γαλλίας.
Το 1905 αναμείχτηκε στη πολιτική και εκλέχτηκε αντιπρόσωπος των Επαναστατών της Σητείας. Το 1906 εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Συμβουλίου. Το 1910 εκλέχτηκε βουλευτής της Κρητικής Βουλής, το 1912 μέλος της Επαναστατικής Συνέλευσης Κρητών και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής. Επίσης εκλέχτηκε βουλευτής Λασιθίου και Γερουσιαστής το 1915, 1920, 1924 και 1932-1933 οπότε και ανέλαβε Υπουργός Γενικός Διοικητής Κρήτης.
Το 1918 σαν έφεδρος Λοχαγός αποσπάστηκε στο Υπουργείο Στρατιωτικών για την οργάνωση της Στρατιωτικής Ιατρικής και τον εκσυγχρονισμό της.
Από το 1926 με τη συνεργασλια των καθηγητών Nicole και Blam ασχολήθηκε συστηματικά με έρευνες για τη θεραπεία της λέπρας. Επίσης έγραψε αρκετές επιστημονικές εργασίες, που δημοσιεύτηκαν σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.
Εξέδωσε το επτάτομο λαογραφικό, ιστορικό και επιστημονικό περιοδικό «ΜΥΣΩΝ».
Πέθανε το 1947.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΡΑΚΗΣ
(Άρης Δικταίος)

Γεννήθηκε το 1919 στο Ηράκλειο από πατέρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο στη Λάστρο. Μετά τις Γυμνασιακές του σπουδές στο Ηράκλειο, παρακολούθησε μαθήματα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το 1946 μέχρι το 1951 εργάστηκε στο ΕΙΡ και από το 1960 μέχρι το 1965 σαν Διευθυντής των εκδόσεων «ΦΕΞΗ». Από τότε μέχρι το θάνατό του ασχολήθηκε αποκλειστικά με τα γράμματα. Πρωτοεμφανίστηκε σ΄αυτά το 1934 με τη ποιητική του συλλογή «στα κύματα της υωής». Στη συνέχεια εξέδωσε ποιητικές συλλογές, δοκίμια, μεταφράσεις, ανθολογίες και συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, υπογράφοντας πάντα με το φιλολογικό ψευδώνυμο ΑΡΗΣ ΔΙΚΤΑΙΟΣ.
Από το Πανεπιστήμιο του Harvard της Αμερικής κυκλοφόρησε δίσκος, όπου απαγγέλει ποιήματά του.
Το 195 μοιράστηκε με το Γιάννη Ρίτσο το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1963 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου. Το 1977 τιμήθηκε με το παράσημο Α΄ βαθμού των γραμμάτων «Κύριλου και Μεθοδίου» από τη Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.
Πέθανε αρχές του 1983 σε ηλικία 64 χρονών.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΜΜ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
(Πολιτικός Μηχανικός)


ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

Γεννήθηκε το 1938 στη Λάστρο, όπου τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο. Στη Σητεία τέλειωσε το Γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούσασε στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών.
Κατά την περίοδο 1965-1970 υπηρέτησε διαδοχικά σαν Γεωπόνος σε Οργανισμούς, Κέντρα Γεωργικών Εφαρμογών και στην Α.Τ.Ε. και από το 1971 υπηρετεί στο Ινστιτούτο Υποτροφικών Φυτών και Ελαίας Χανίων όπου ασχολείται κυρίως με έρευνα άρδευσης.
Συμμετέχει σε κοινά ερευνητικά προγράμματα άρδευσης που εποπτεύονται και συντονίζονται από διεθνείς Οργανισμούς (F.A.O., E.O.K.) και έχει επισκεφτεί αρκετά Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια του εξωτερικού που ασχολούνται με τα θέματα αυτά.
Έχει εκδόσει αρκετές εργασίες και μελέτες γύρω από την επιστήμη του και έχει κάνει ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Επίσης έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σχετικά με την άδρευση και άλλα γεωργικά θέματα σε επιστημονικά περιοδικά.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ι. ΜΟΣΧΟΛΙΔΑΚΗΣ
(Ο Μακεδονομάχος)


ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ


ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΛΑΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στη Λάστρο το 1915. Τέλειωσε το Γυμνάσιο στην Ιεράπετρα και στη συνέχεια σπούσασε στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
Εργάστηκε στον Ο.Σ.Ε. (πρώην Σ.Ε.Κ.) 35 χρόνια και συνταξιοδοτήθηκε το 1975 μα το βαθμό Διευθυντή.
Κατά τη διάρκεια της κατοχής φυλακίστηκε από τους Γερμανούς στις φυλακές «Αβέρωφ» για απεργία μαζί με άλλους σιδηροδρομικούς.
Το 1958 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Κατατρεγμός», το υλικό του οποίου ήταν παρμένο από τη ζωή του στη πρώτη γραμμή της κατοχής.
Το 1961 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του «Πικρός Κλήρος», το 1972 τυπώθηκε η πρώτη ποιητική του «Συλλογή» και το 1979 η «Συλλογή Β΄» και το «Θέατρο» του.
Το 1976 ξαναγύρισε στο τόπο που γεννήθηκε, συνεχίζοντας τη πνευματική του προσπάθεια.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡ. ΣΑΚΑΣ

Γεννήθηκε στη Λάστρο το 1925. Τέλειωσε Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και αναγορεύτηκα Διδάκτορας του ίδιου Πολυτεχνείου. Έκαμε σπουδές στο εξωτερικό (Βοστώνη-Η.Π.Α.) και πήρε υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στη Ναυπηγική Σχολή του Μ.Ι.Τ.
Δίδαξε κατά καιρούς στη Σχολή Υπομηχανικών Ηρακλείου-Κρήτης, στα ΚΑΤΕ, στις Σχολές Εργοδηγών και Τεχνιτών.
Εργάστηκε στη Δ.Ε.Η. μέχρι τα μέσα του 1973, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε και εργάστηκε από τότε ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Έκαμε 9 επιστημονικές ανακοινώσεις σε Διεθνή Συνέδρια και δημοσίευσε πολλές εργασίες του σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έγραψε 3 επιστημονικά βιβλία και πολλές ερευνητικές εργασίες για τη Δ.Ε.Η.
Έδωσε πολλές διαλέξεις στη Δ.Ε.Η. και Αστροναυτική Εταιρία και παρουσίασε ενεργειακά θέματα από την τηλεόραση. Έκαμε αναπαραστάσεις της καύσης του στόλου των Ρωμαίων από τον Αρχιμήδη και του ατμοτηλεβόλου του Αρχιμήδη. Διετέλεσε μέλος σε πολλές επιστημονικές οργανώσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΥΛ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
(Ανταίος)

Γεννήθηκε στη Λάστρο.Το 1921 έφυγε για το Ηράκλειο, όπου έμαθε τη τέχνη του τυπογράφου. Το 1930 τύπωσε τη πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Μ΄ ανοιχτά φτερά», το 1961 «Τα δίφορα» με κρητική ποίηση, το 1974 το βιβλίο «Η κατσιφάρα» χρονικά από τη μάχη της Κρήτης και τη κατοχή, το 1980 τα «Οργισμένα στάχυα» και το 1982 τη «Ρούσικη καμπάνα» με κρητικά διηγήματα.
Το 1946 εξέδωσε το περιοδικό «Κρητικά γράμματα», μνημιαία έκδοση λόγου και τέχνης.
Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί στα γερμανικά.
Από το 1960 συνεργάζεται σαν τακτικός χρονογράφος στη καθημερινή εφημερίδα του Ηρακλείου «ΠΑΤΡΙΣ».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΕΜΜ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ


  info@lastros.net

Τελευταία ενημέρωση: 1. 2. 2004